7 tips för renovering hemma

Hem / Renovering

Använd våra tips nedan för att renovera ditt hus själv och komma igång med renoveringen på ett bra sätt.

1. Planera renoveringen

Det är viktigt att ha en tydlig plan för renoveringen redan från början. Därför ska du alltid börja med att planera renoveringen. Vad ska göras? Vad behöver köpas? Behöver du hyra in hjälp för något arbete? I vilken ordning ska renoveringen ske? Vilka saker kan göras samtidigt? Se till att ha svar på alla dessa frågor innan du sätter i gång.

2. Sätt en budget

Att renovera kan bli dyrt, men genom att sätta en budget för hur mycket renoveringen ska kosta, får du bättre koll på utgifterna och kan sätta stopp när priserna börjar skena iväg. Räkna både på material och hantverkskostnader. Se till att sätta din budget innan du påbörjar renoveringen. Vilka delar vill du lägga mest pengar på och finns det andra kostnader som du kan dra ner på till förmån för arbeten som känns viktiga? Är det viktigt med en duschkabin eller kan du tänka dig en stång med duschdraperi för att istället lägga pengarna på en tvättmaskin?

3. Ett rum i taget

Om det är flera rum som ska renoveras, är det viktigt att ta ett rum i taget. Se alltid till att göra klart det rum du har påbörjat innan du börjar på nästa. Annars kommer du tvingas att leva i ett okontrollerat kaos och känna att renoveringen aldrig blir färdig.

4. Använd rätt verktyg och utrustning

Genom att använda rätt verktyg och utrustning får du bäst förutsättningar för renoveringen. Dessutom finns det inslag i en renovering som faktiskt kan vara farliga om de utförs utan verktyg och utrustning av rätt kaliber.

Byggnadsställning

När du renoverar husets fasad och utsida kan det vara bra att använda en byggnadsställning. Det finns olika sorters byggställningar som alla lämpar sig för olika typer av ändamål. En ramställning i aluminium är enkel att montera upp och plocka ned samt att transportera. Fördelen med en ramställning är att ramarna (gavlarna) redan är fastmonterade, vilket gör det till en smidig process vid montering. En modulställning i stål är en stabil och flexibel byggställning. Beroende på hur stor flexibilitet du vill ha och hur mycket du behöver förflytta din byggställning, bör du överväga vilken modell som passar dig bäst.

Verktyg

När du ska renovera hemma är det viktigt att ha rätt och bra verktyg, men olika sorters renovering kräver så klart olika sorters verktyg. Däremot finns det vissa grundverktyg som alla bör ha hemma. Hos verktyg från Jula kan du köpa verktyg i alla prisklasser. Se till att hålla ordning på verktygen och förvara dem på rätt sätt. Experten Zarges erbjuder en verktygslåda i aluminium som är rostfri, lätt och stabil.

Utrustning

Skyddsutrustning såsom skyddsglasögon, hjälm och hörselkåpor är alltid viktigt, men något som det tyvärr slarvas med alldeles för mycket. Var rädd om dig under renoveringen med skyddsutrustning från K-Rauta.

Liftar

En lift är bra att använda sig av, inte minst när du ska renovera husets utsida. Om du till exempel ska måla om huset eller tvätta/rengöra taket, så är en lift ett bra och säkert alternativ. Med en genie lift slipper du klättra på hala takplattor och genie liften gör även att du kan stå säkert när du målar. Med en genie lift från Liftexperten blir renoveringen både lättare och roligare.

5. Stressa inte

Att renovera tar tid och renoveringen kommer inte att bli färdig på en dag. Med den insikten ska du stressa ner och inte ha för höga krav eller förväntningar på att renoveringen ska bli klar snabbt. När du ska renovera hemma är inte det viktigaste att det ska gå snabbt, utan att du får ett bra och hållbart resultat som höjer värdet både på bostaden och för dig som bor där.

6. Använd hantverkare

Att använda sig av hantverkare som du kommer bra överens med är A och O om du inte vill göra allting själv. Det är viktigt att hantverkarna förstår dina visioner och att kommunikationen er emellan fungerar bra. Ta in offerter från flera olika hantverkare och jämför priser, hur service-minded de verkar samt hur väl de förstår dina behov. När du använder hantverkare för dina renoveringsarbeten är du också berättigad till rotavdrag à 50 000 kronor per år och hushåll.

7. Undvik “kan själv”-attityden

Vid renovering hemma finns det mycket som går att utföra själv – men inte allt. Såvida du inte har utbildning bör du inte vara rädd för att använda dig av hantverkare. Renoveringen kan bli både dyrare och ta längre tid, om du ska ge dig på sådant som du inte har behörighet till att göra. Om något dessutom skulle inträffa till följd av att ett arbete inte är utfört av en fackman kan det stå dig dyrt, och din hemförsäkring kommer inte att täcka dessa kostnader.

Vanliga frågor om renovering

Vad kan man renovera själv?

Du kan utan problem

 • Måla tak och väggar
 • Tapetsera
 • Lägga in nytt golv
 • Andra enklare arbeten

När det däremot kommer till bland annat att renovera kök och badrum, rekommenderar vi alltid att anlita hantverkare. Annars kan du få problem med garanti och försäkringar, om en olycka skulle inträffa.

Vad ska man renovera först?

Vilket rum man ska renovera först bör styras av vilket som är i mest behov av renovering och vilket rum ni också använder mest. När det kommer till renovering i sov- och vardagsrum rekommenderar vi att utföra renoveringsarbeten i följande ordning:

 1. Måla tak- och väggar/tapetsera
 2. Lägga in nytt golv

Det innebär att du inte behöver täcka golvytan eller vara rädd för att spilla på ett sprillans nytt golv när du målar eftersom du ändå ska byta ut det gamla. Nu är det fritt fram att kladda och spilla färg!

Renovera badrum

Vill renovera badrummet – hur gör jag?

Om du inte har behörighet att renovera badrummet själv bör du alltid kontakta professionella hantverkare, som ser till att ditt arbete blir ordentligt gjort.

Får man renovera badrum själv?

Ja, du får renovera badrum själv under förutsättning att du har befogenhet för det du gör. Eldragning, plattsättning etc. måste alltid utföras av professionella hantverkare. Tänk på att om du utför arbete själv som du inte har behörighet för och det uppstår problem med ditt badrum, täcker inte försäkringen kostnaderna. Vi rekommenderar alltid att man anlitar hantverkare för att renovera badrum.

Vad kostar renovera badrummet?

Kostnaden för att renovera badrummet brukar ligga omkring 200 000 kr för ett medelstort badrum i mellanstorlek. Priserna kan variera och den slutliga kostnaden beror på flera olika faktorer och priserna såsom:

 • Vilken stad du bor i
 • Hur omfattande reonvering du ska göra
 • Val av material

För att få ett mer exakt pris för vad det skulle kosta att renovera bostaden i ditt hus rekommenderar vi att kontakta ett företag som jobbar med badrumsrenovering.

Renovera kök

Vill renovera köket – hur gör jag?

Vissa saker i renoveringen kan du göra själv, medan du bör ta hjälp av professionella hantverkare med sådant du inte har behörighet för, som t.ex. plattsättning, eldragning, rörläggning osv. Hör av dig till en renoveringsfirma för att få hjälp med att komma igång med köksrenoveringen.

Hur mycket kostar det att renovera kök?

Att renovera köket kostar mellan 70 000 kr och 180 000 kr beroende på hur omfattande köksrenovering du planerar utföra. De viktigaste faktorerna som påverkar hur mycket ditt nya kök kommer att kosta är:

 • kökets storlek
 • hur mycket som ska renoveras
 • kvaliteten på vitvaror och inredning
 • hur mycket av renoveringen som du kan göra själv

Ungefärlig kostnad för att renovera kök

 • Uppdatering av kök: 70 000 kr - 90 000 kr
 • Nytt kök och inredning: 90 000 kr - 180 000 kr
 • Total köksrenovering inkl. rivning m.m.: +180 000 kr

Be din hantverkare/potentiella hantverkare om en offert med ett prisförslag på vad det skulle kosta att renovera just ditt kök.

Hur lång tid tar det att renovera kök?

Hur lång tid köksrenoveringen tar beror mycket på hur stort köket är, hur mycket det är som ska renoveras och hur upptagen hantverkaren är. Det bästa är att fråga din hantverkare, då kan du få en exakt tid för hur lång tid det tar att renovera just ditt kök baserat på vad du vill göra och hur omfattande din köksrenovering är.