Använd våra tips nedan för att renovera ditt hus själv och komma igång med renoveringen på ett bra sätt.

 1. Planera renoveringen. Det är viktigt att man har en tydlig plan för renoveringen redan från början. Därför ska du alltid börja med att planera renoveringen. Vad ska göras? Vad behöver köpas?
 2. Sätt en budget. Att renovera kan bli dyrt, men genom att sätta en budget för hur mycket renoveringen ska kosta, får du bättre koll på utgifterna och kan sätta stopp när priserna börjar skena iväg. Räkna både på material och hantverkskostnader.
 3. Ta ett rum i taget. Om det är flera rum som ska renoveras, är det viktigt att ta ett rum i taget. Se alltid till att göra klart det rum ni har påbörjat innan ni börjar på nästa. Annars kommer ni tvingas leva i ett okontrollerat kaos och känna att renoveringen aldrig blir färdig.
 4. Ha alltid rätt verktyg och utrustning för det du ska göra, då får du också bäst förutsättningar för renoveringen. Dessutom finns det inslag i en renovering som faktiskt kan vara farliga.
  Verktyg: När man ska renovera är det viktigt att man har rätt verktyg, men olika sorters renovering kräver såklart olika sorters verktyg. Dock finns det vissa grundverktyg som alla bör ha hemma, så se till att fylla verktygslådan med verktyg från Jula, som har verktyg i alla prisklasser.
  Utrustning: Skyddsutrustning som skyddsglasögon och hörselkåpor är alltid viktigt, men något det tyvärr slarvas med alldeles för mycket. Var rädd om dig under renoveringen med skyddsutrustning från K-Rauta.
  Liftar: En lift är bra kanske framförallt när du ska renovera husets utsida. Till exempel om du ska måla om huset eller tvätta/rengöra taket, så är en lift ett bra och säkert alternativ. Med en genie lift slipper du klättra på hala takplattor och genie liften gör även att du kan stå säkert när du målar. Med en genie lift från Liftexperten blir renoveringen både lättare och roligare.
  Stege/ställning: Liksom liftar, är det bra med en ställning när man renoverar husets utsida. Med en byggställning från Ställningsgrossisten blir renoveringen busenkel. Dock kan en ställning kännas lite otymplig att sätta upp för mindre projekt. Då kan det istället vara bra med en ordentlig stege.
 5. Stressa inte. Att renovera tar tid och renoveringen kommer inte att bli färdig på en dag.
 6. Använd hantverkare som du kommer bra överens med.
 7. Undvik “kan själv”-attityden. Mycket kan man göra själv i en renovering, men inte allt. Såvida du inte har utbildning bör du inte vara rädd för att använda dig av hantverkare. Renoveringen kan bli både dyrare och ta längre tid, om du ska ge dig på sådant som du inte har behörighet till att göra.

Vanliga frågor om renovering

Vad kan man renovera själv?

Du kan utan problem

 • måla tak och väggar
 • tapetsera
 • lägga in nytt golv etc.

Men när det kommer till b.la. att renovera kök och badrum, rekommenderar vi alltid att anlita hantverkare. Annars kan du få problem med garanti och försäkringar, om en olycka skulle inträffa.

Vad ska man renovera först?

Vilket rum man ska renovera först bör styras av vilket som är i mest behov av renovering och vilket rum ni också använder mest. När det kommer till renovering i rummet rekommenderar vi att:

 1. Måla tak- och väggar/tapetsera
 2. Lägga in nytt golv

För då behöver man inte täcka golvytan eller vara rädd för att spilla på ett sprillans nytt golv. Nu är det fritt fram att kladda och spilla färg!

Renovera badrum

Vill renovera badrummet – hur gör jag?

Om du inte har behörighet att renovera badrummet själv bör du alltid kontakta professionella hantverkare, som ser till att ditt arbete blir ordentligt gjort.

Får man renovera badrum själv?

Ja, du får renovera badrum själv under förutsättning att du har befogenhet för det du gör. Eldragning, plattsättning etc. måste alltid utföras av professionella hantverkare. Tänk på att om du utför arbete själv som du inte har behörighet för och det uppstår problem med ditt badrum, täcker inte försäkringen kostnaderna. Vi rekommenderar alltid att man anlitar hantverkare för att renovera badrum.

Vad kostar renovera badrummet?

Vad det kostar att renovera badrummet beror på många faktorer och priserna kan variera från stad till stad, beroende på hur mycket som ska renoveras etc.

Men man bör räkna med omkring 200 000kr för ett medelstort badrum. Vi rekommenderar dock att kontakta ett företag som jobbar med badrumsrenovering för att få exakta prisuppgifter. Badgrumsgruppen.se ger offerter direkt på sin hemsida!

Renovera kök

Vill renovera köket – hur gör jag?

Vissa saker i renoveringen kan du göra själv, medan du bör ta hjälp av professionella hantverkare med sådant du inte har behörighet för, som t.ex. plattsättning, eldragning, rörläggning osv. Hör av dig till en renoveringsfirma för att få hjälp med att komma igång med köksrenoveringen.

Hur mycket kostar det att renovera kök?

Vi kan inte uppge något exakt pris för vad just din köksrenovering kommer att kosta. Men de viktigaste faktorerna som påverkar hur mycket ditt kök kommer att kosta är:

 • kökets storlek
 • hur mycket som ska renoveras
 • kvaliteten på vitvaror och inredning
 • hur mycket av renoveringen som du kan göra själv

Be din hantverkare/potentiella hantverkare om en offert med ett prisförslag på vad det skulle kosta att renovera just ditt kök.

Hur lång tid tar det att renovera kök?

Hur lång tid köksrenoveringen tar beror mycket på hur stort köket är, hur mycket det är som ska renoveras och hur upptagen hantverkaren är. Det bästa är att fråga din hantverkare, då kan du få en exakt tid för hur lång tid det tar att renovera just ditt kök baserat på vad du vill göra och hur omfattande din köksrenovering är.