Fastighetsfinansiering

Hem / Fastighetsfinansiering

Fastighetsfinansiering är ett mycket brett begrepp som kan innebära många olika saker beroende på ändamålet. Enkelt förklarat är det dock ett begrepp som används för att beskriva finansieringslösningar för dig som vill bygga eller investera i en fastighet. Företag som Kameo erbjuder fastighetsfinansiering för företag genom crowdfunding. Några exempel på fastighetslån för företag är bland annat bolån, topplån, byggnadskreditiv och brygglån - som alla är framtagna för olika saker.

Fastighetsfinansiering innebär i korthet att du lånar pengar för att investera i en bostad. Det behöver inte vara en privat bostad som du planerar att bo i, utan kan även handla om investering i större flerbostadshus eller kommersiella fastigheter. För att kunna göra en bra investering behöver du i de flesta fall finansieringshjälp, t.ex. från en bank eller låneinstitutet.

Olika typer av fastighetsfinansiering

Det finns flera olika sätt att gå tillväga när du behöver finansiering för fastigheter. Du kan t.ex. använda dig av byggnadskreditiv om du vill bygga en fastighet eller ett hus från grunden, men du kan också använda crowdfunding och investera i större fastigheter tillsammans med andra individer.

Byggnadskreditiv

Byggnadskreditiv är något du kan använda dig av när du ska bygga ett hus från grunden. Det är en tillfällig lösning som du nyttjar under tiden du bygger eller i samband med en större ombyggnation. I takt med att du får in fakturor från bygget tar du också ut kreditivet. Du betalar bara tillbaka belopp + ränta på det belopp du nyttjat. När bygget är klart omvandlas byggnadskreditivet till ett vanligt bolån.

Refinansiering

Refinansiering innebär kort och gott att du ersätter dina skulder och krediter med ett nytt lån. Du använder dig helt enkelt av ett större lån för att på så sätt betala av mindre skulder. Genom att göra detta kommer du inte bara att få en lägre månadskostnad och färre räntor att hantera, utan du förbättrar också din kreditvärdighet. Refinansiering kan även gå under namnet samlingslån.

Brygglån

Har du köpt en bostad innan du har fått din gamla såld kan det vara svårt att hitta utrymme för en kontantinsats. Med ett brygglån får du ett tillfälligt lån som hjälper dig med kontantinsatsen till dess att du fått loss pengarna från försäljningen. Ett stort plus är att du inte behöver betala av lånet direkt eller ens nästkommande månad, utan först när pengarna från bostadsförsäljningen kommit in.

Topplån

Ska du investera i en fastighet och behöver låna mer än 75 % av värdet kan du kombinera ditt lån med ett topplån. Topplånet har, precis som det vanliga bolånet, en säkerhet i fastigheten/bostaden som du köper. Idag har topplånet en hög ränta och det beror helt enkelt på att det innebär en större risk för banken.

Crowdfunda din fastighetsfinansiering

Crowdfunding är ett allt mer populärt alternativ för fastighetsfinansiering. Kort och gott innebär det att en större grupp människor använder sig av mindre summor för att tillsammans finansiera verksamheter. I detta fall kan det handla om byggnationer av fastigheter.

Detta är ett bra alternativ för dig som länge velat investera i en fastighet, men som inte har råd att köpa en egen fastighet, förvalda och underhålla. Här använder du dig av crowdfunding-plattformar där du kan investera i andra projekt eller lägga ut ditt eget. Här hittar du bland annat plattformar som REI Capital Growth, Fundrise, Crowdstreet och PeerStreet.

Hitta rätt fastighetslån

Det finns flera olika typer av fastighetslån som du kan använda dig av när du vill investera i en fastighet. Här hittar du bland annat vanliga fastighetslån, men också bolån för privata bostäder, byggnadskreditiv, gröna fastighetslån, topplån och brygglån. När du ska välja fastighetslån bör du först och främst ta reda på vilket alternativ som passar dig och ditt ändamål bäst, för att därefter jämföra. Med en jämförelse kan du snabbt se vilken ränta du kommer att få och hur lånetiden ser ut.

Vad är ränta på fastighetslån?

När det kommer till fastighetslån kommer din ränta att sättas individuellt. Olika aspekter som banken tittar på är bland annat betalningsförmågan och hur bra/dålig den är. Att räntan kan skilja sig väldigt mycket är således inte ovanligt. Det kan handla om några få procent till flera procent i månatlig ränta.