Få ett bättre inomhusklimat

Hem / Få ett bättre inomhusklimat

Få ett bättre inomhusklimat

Visste du att ett bättre inomhusklimat i hemmet eller på kontoret leder till en förbättrad livskvalitet? Enligt Arbetsmiljöverket kan dålig luft inomhus leda till trötthet, allergier och i värsta fall andra hälsorelaterade problem. Det är lätt att tro att inomhusklimatet inte går att påverka i någon större utsträckning. Men det finns faktiskt flera saker du kan göra för att få ett bättre inomhusklimat. Läs mer och få tips på vad du kan göra för att få en optimal luftfuktighet inomhus.

Vad är inomhusklimat?

Inomhusklimat är ett mått på hur kallt eller varmt det är inomhus. Det innefattar även luftföroreningar, luftfuktighet och ventilation. En normal lufttemperatur är varken för varm eller kall, utan ska upplevas som lagom. Luftfuktigheten ska vara frisk och ren, med så lite föroreningar som möjligt.

Faktorer som orsakar dålig inomhusluft

Dålig inomhusluft kan orsakas av flera faktorer som påverkar hälsan negativt. Men skador som fukt och mögel kan i värsta fall också leda till dyra renoveringar i hemmet eller på kontoret. Vi har listat fem exempel på vad som orsakar dålig inomhusluft nedan.

  • Rökning
  • Parfymer och syntetiska dofter
  • Damm
  • Mögel och fukt
  • Allergener

Vilken luftfuktighet ska man ha inomhus?

Man brukar säga att luftfuktigheten inomhus ska ligga någonstans mellan 40–60%. Detta gäller både privata hem och arbetsplatser. Vid denna luftfuktighet är det varken för torrt eller fuktigt.

Få bra luftfuktighet inomhus – 3 tips

Hur får man få bra luftfuktighet inomhus? Det finns många knep att ta till för att få ett förbättrat inomhusklimat. Läs mer och få fyra tips på hur du kan få en bra luftfuktighet inomhus – hemma eller på kontoret.

Öka luftfuktighet inomhus med gröna växter

Gröna växter är mer än bara fina att se på – de fungerar faktiskt även som naturliga luftuktare och luftfilter inomhus. Vissa växter höjer alltså luftfuktigheten inomhus, samtidigt som de kan bidra till att du andas in mindre ohälsosamt damm och filtrerar bort luftföroreningar. I ett rum på 30 kvadratmeter bör du satsa på mellan tre till sex gröna inomhusväxter för att nå en optimal luftfuktighet. Passande växter är exempelvis fredskalla, gullranka, guldpalm och prickblad.

Hyra växter till kontor

Vill du få en renare och fräschare luft på kontoret? Hos SOL kan du hyra växter till kontor och företag. De erbjuder ett brett utbud av kontorsväxter för uthyrning. När du anlitar dem teckns ett serviceatal, vilket innebär att SOL tar fullt ansvar för att växterna blir professionellt skötta. Dessutom erbjuder de alltid full garanti när du ska hyra växter till kontoret.

Kontrollera ventilation

En annan viktig punkt är att kontrollera att ventilationen fungerar som den ska. Genom att kontinuerligt underhålla ventilationen säkerställer du att inomhusklimatet är på en bra nivå. En dålig ventilation kan orsaka fukt inomhus, men även orsaka huvudvärk, allergier och sömnproblem. Se också till att vädra då och då för att få in frisk luft.

Hyr ventilationsaggregat till företaget

Har du inte en bra ventilationslösning i nuläget, finns det möjlighet till att hyra rumsaggregat. Zeppelin Energy Rental hyr ut flera effektiva ventilationsaggregat som bidrar till ett bra inomhusklimat i flera olika miljöer, som exempelvis kontor, sjukhus och labratorier. Genom att kontakta dem hjälper de dig att ta fram en skräddarsydd ventilationslösning för er arbetsplats.

Städa ofta

Det krävs ofta en kontinuerlig städning för att hålla hemmet eller kontoret i hygieniskt skick. Damm och smuts samlas lätt i skrymslen och vrår som lätt glöms bort. Se till att dammsuga och damma ofta, även textilier så som soffor och gardiner. En tumregel man kan förhålla sig till är att städa cirka en gång i veckan. Små mängder damm är oftast ofarligt, men samlas det för mycket damm kan andra partiklar utsöndras, så som allergener och avgaspartiklar.

Städhjälp i Stockholm

Är du i behov av städhjälp i Stockholmsområdet kan du vända dig till en städfirma som kan hjälpa dig med grovjobbet. Julias Städservice erbjuder både kontorsstädning och hemstädning i Stockholm. Oavsett om du behöver hjälp med städning på arbetsplatsen i eller i hemmet, ser de till att skräddarsy ett städupplägg som passar dina behov och önskemål – både vad gäller omfattning och frekvens.