Att köpa nyproduktion

Hem / Köpa nyproduktion

Det kan vara mycket att tänka på när man ska köpa en nyproduktion. Processen att hitta en bostad man är intresserad av, lägga ett bud och hoppas på att vinna budgivningen är inte alltid så enkel. Nedan har vi tagit fram några tips som kan vara bra att tänka på vid köp av nyproduktion.

Att tänka på vid visning

Var uppmärksam och fundera på om den här bostaden passar dig. I vilket skick är lägenheten? Hur ser planlösningen ut? Kan du tänka dig att bo här? Har du råd med lägenheten?

Vad är lånelöfte?

Ett lånelöfte innebär att banken tar reda på hur mycket du har råd att betala i hyra varje månad, och därefter bestämmer banken hur mycket pengar de är villiga att låna ut till dig. Du måste ha ett lånelöfte från banken innan du kan köpa en nyproduktion.

Vad är budgivning?

Budgivning innebär att alla som är intresserade av en bostad lägger ett bud.

Hur går en budgivning till?

Du lämnar bud till mäklaren, som återkopplar med det högsta budet till säljaren och till övriga budgivare. Oftast sker en budgivning över telefon, internet eller via sms.

Hur skriva kontrakt?

När alla är överens är det dags att skriva kontrakt. Mäklaren styr kontraktskrivningen och ser till att allt utförs korrekt, samt tar hänsyn till de juridiska aspekterna av affären. Vid kontraktskrivningen betalar du även handpenning, som brukar vara 10% av bostadens totala kostnad.