Inbrottslarm – villa

Hem / Inbrottslarm

Inbrottslarmet är för de flesta villor och företag det absolut viktigaste larmet. Det finns både inbrottslarm för företag och inbrottslarm för villa. Funktionerna är desamma, men inbrottslarm för företag är oftast mer avancerade och täcker större ytor jämfört med villalarm.

Inbrottslarm för villa – Hur fungerar det?

Ett inbrottslarm reagerar när en obehörig försöker ta sig in i lokaler eller ytor där personen inte har att göra. När det kommer till inbrottslarm är tidsaspekten oerhört viktig. Det finns både tjutande larm och tysta larm. Ett vanligt upplägg är att signalen går vidare till en larmcentral eller bevakningsföretag, som blixtsnabbt vidtar åtgärder. Om en tjuv ser att en lokal eller ett område har ett inbrottslarm fungerar det avskräckande.

Vilket inbrottslarm är bäst?

Det finns mycket att tänka på när det kommer till säkerhet och larmlösningar. Det är svårt att rangordna larm och välj ut det bästa inbrottslarmet. Det beror helt enkelt på hur lokalerna och området som ska skyddas är utformade. Det absolut viktigaste är att hitta ett larm som kan anpassas efter dina behov. Då får din villa (eller företag beroende på hur din situation ser ut) ett skräddarsytt inbrottslarm.

Köpa inbrottslarm – Olika typer

Det finns flera bra inbrottslarm att välja mellan. Här är de vanligaste varianterna.

1. Inbrottslarm med kamera

Ett inbrottslarm med kamera skickar och spelar in övervakningsbilder om larmet aktiveras och inbrottet är ett faktum. Tänk på att bildkvalitén måste vara skarp om en tjuv ska kunna bindas till ett brott. Moderna kameralarm gör det möjligt att ha full koll på din adress via en app i mobilen. Om du ska installera ett inbrottslarm med kamera finns det regler att förhålla sig till. Du får inte rikta kameran så att förbipasserande personer automatiskt blir filmade. Läs mer på Datainspektionens sida om Kamerabevakningslagen.

Fördelar:

  • Bevismaterial vid inbrott
  • Möjligt att koppla till mobilen
  • Synliga kameror avskräcker tjuvar

2. Inbrottslarm med abonnemang

Om du har ett inbrottslarm med abonnemang är grundtanken att du själv inte ska riskera din säkerhet genom att konfrontera tjuven. Larmet är istället kopplat till en larmcentral eller bevakningsföretag som direkt åker ut till din adress. Väktarutryckningarna ingår som en del i larmet och det är en trygghet att ha med sig. Om du har ett inbrottslarm med abonnemang har du också möjlighet att lägga till andra hemlarm. Du kan justera vad som ingår i abonnemanget löpande, ungefär som ett mobilabonnemang där du lägger till eller drar ifrån tjänster.

Fördelar:

  • Kopplat till larmcentral
  • Undvik konfrontation
  • Justera abonnemanget

3. Inbrottslarm utan abonnemang

Om du har ett inbrottslarm utan abonnemang äger du larmet efter inköp. Det är ett billigt alternativ och passar dig som inte vill vara bunden av en bindningstid. Inbrottslarm utan abonnemang har oftast en stark ljudsignal som skrämmer bort tjuvarna. Inköpspriset är generellt sett högre än ett larm med abonnemang. Ju längre du har larmet, desto billigare blir månadskostnaden i slutändan. Ett larm utan abonnemang kan du skräddarsy efter dina önskemål. Detta då du inte tar hänsyn till något larm- eller bevakningsföretag.

Fördelar:

  • Billigare på lång sikt
  • Tillgång vid försäljning
  • Möjlighet att skräddarsy larmet

3 saker att tänka på vid köp

När du ska köpa inbrottslarm är det många parametrar att ta hänsyn till. Här kommer tre punkter att ha med i beräkningen.

1. Anlita certifierad firma

Om du ska anlita en larmanläggningsföretag är det viktigt att firman är certifierad. Certifieringar brukar tydligt framgå på företagets hemsida. En välkänd certifiering och kvalitetsstämpel är SBSC som står Svensk Brand -och Säkerhetscertifiering. SBSC ägs av Brandskyddsföreningen och Stöldskyddsföreningen.

2. Be om anläggarintyg

Certifierade företag ger dig som kund ett anläggarintyg som skrivs under av larmföretagets personal. Intyget visar att företaget har minst en certifierad ingenjör för larmet i fråga. Du som kund kan sedan visa upp intyget för ditt försäkringsbolag. Det kan sedan ligga till grund för en sänkt försäkringspremie.

3. Inbrottslarm & tillbehör

Ett inbrottslarm ska inte bara larma när det är inbrott. En annan uppgift är att avskräcka från inbrott. Om du beställer larmet från en certifierad firma kommer de fixa med dekaler och skyltar som tydligt visar för tjuven att det finns larm. Installerar du larm på egen hand? Dubbelkolla att dekaler ingår i köpet.